12 januari 2007

21 enkla tips...

...på hur du kan minska koldioxidutsläppen i din vardag. Tänk på att växthuseffekten är ett globalt problem som orsakas lokalt. Därför gör varje enskild insats för att minska den en skillnad, och det behöver inte vara svårt. Visste du till exempel att bara genom att sänk inomhustemperaturen med två grader och minska ditt utsläpp med 140 kg koldioxid per år!

1. Gå, cykla eller åk kollektivt så ofta du kan istället för att köra bil. Har du 5 km till jobbet minskar du utsläppen av koldioxid med ca 700 kg per år om du går eller cyklar.

2. Samåk till och från jobbet, skolan eller möten. Om fyra personer som tidigare rest var för sig samordnar sina resor minskar utsläppen 75 procent - trots att resandet är oförändrat!

3. Använd bränslesnåla bilar. Det är stor skillnad mellan den snålaste och törstigaste bilen - även inom samma storleksklass. Väljer du en något mindre bil och en modellvariant med liten motor kan du sänka bränsleförbrukningen, och därmed dina utsläpp av koldioxid, med hela 20 procent (var femte tank gratis!).

4. Sänk inomhustemperaturen med två grader och minska ditt utsläpp med 140 kg koldioxid per år.

5. Stäng av datorn helt (i stället för stand by-läge) och minska ditt utsläpp med sju kilo koldioxid per år.

6. Tvätta tvätt i 40 grader i stället för i 60 och minska ditt utsläpp med 100 kg koldioxid per år

7. Kör med rätt däcktryck och minska ditt utsläpp med 93 kilo koldioxid efter 1200 mil.

8. Byt till lågenergilampor. Livslängden är tio gånger så lång och elåtgången minskar till en femtedel jämfört med en vanlig glödlampa. Per år kan ett normalt hushåll tjäna närmare en tusenlapp eller några hundra kWh om alla glödlampor byts ut. Per lågenergilampa blir det en vinst på 200 kr (beräknat på lampans livstid).

9. Stäng av TV, video, stereo och parabolantenn helt (i stället för standby-läge) och minska ditt utsläpp med 35 kg koldioxid per år.

10. Sätt in snålspolande munstycken i badrum och kök och minska ditt utsläpp med 250 kg koldioxid per år.

11. Byt till miljövänlig el och minska ditt utsläpp med 350 kg koldioxid per år.

12. Åk tåg istället för flyg och minska ditt utsläpp med 90 kg för varje ersatt flygtimme. Räknat per personkilometer är flyget det mest miljöbelastande transportslaget.

13. Sänk hastigheten från 110 km/h till 90 km/h och minska ditt utsläpp med 250 kg koldioxid efter 600 mil. Om alla höll hastighetsgränserna skulle koldioxidutsläppen i Sverige minska med cirka en miljon ton.

14. Kör mjukare ("Eco driving") och minska ditt utsläpp med 250 kg koldioxid efter 940 mils körning.

15. Duscha fem minuter kortare varje dag och minska ditt utsläpp med 68 kg koldioxid per år.

16. Titta på var varorna i butiken kommer ifrån. Välj gärna närproducerat. Matvarorna en normal frukost är i många fall minst lika beresta som oss själva. Ta en titt på var varorna kommer ifrån. I de flesta fall är det minst miljöbelastande att välja närproducerade varor. Och handla gärna där du bor istället för på en stormarknad utanför stan. Den korta bilresan till och från köpcentrat kan i värsta fall ge upphov till lika stora utsläpp av koldioxid per kg av en vara som en lastbilstransport hela vägen från Tyskland!

17. Källsortera dina sopor och minska ditt utsläpp med 100 kg koldioxid per år.

18. Dammsug och rengör bakom kyl och frys för att öka luftcirkulationen och minska ditt utsläpp med 250 kg koldioxid per år.

19. Klimatneutralisera din drivmedelsförbrukning och minska ditt utsläpp med 1,3 ton koldioxid efter 600 mil.

20. Avge ett personligt klimatlöfte på www.klimatloftet.snf.se

21. Ställ krav på dina politiker i kommunen, i riksdagen och inom EU.



Källa: Åre Äventyrsbutik.