05 mars 2006

Äntligen Alcatraz!

Vi har hela tiden tänkt att vi ska åka till Alcatraz när vi får besök. Vid det här laget har vi haft ganska många besök men utflykten har aldrig blivit av. Men idag, med hemliga agenten Peter från Europol i sällskap, kom vi äntligen iväg. Alla båtar dit ut var fulla men vi stod i en stand by-kö och lyckades komma med.

Alcatraz var ett federalt fängelse för USA:s farligaste och mest rymningsbenägna förbrytare mellan 1934 och 1963. Innan dess var det ett militärt fängelse och efter dess ockuperades det av indianer. Här satt bland annat Al Capone. Alcatraz hade ett rykte om sig att vara rymningssäkert och ingen vet säkert om någon har lyckats rymma med livet i behåll. Däremot har 36 fångar försökt - 23 greps direkt, 7 sköts och dödades när de flydde, och åtminstone 3 drunknade. Fem fångar har aldrig hittats.

Om fångarna hade varit snälla fick de ta emot besök, de fick prata genom en liten lucka precis som på film. Över huvud taget ser fängelset ut som på film med gångar med rader av små celler.


Här är utsikten från matsalen. Här satt de - fångarna - med utsikt mot Golden Gate och allt annat vackert i friheten runt omkring dem.


På färjan tillbaka kan man roa sig med att dricka öl. Precis som på kniv-och-gaffel-färjorna i Stockholms skärgård! Den som tar kaffefärjan är en loser.