11 februari 2006

Vinkännare

Vi har just kommit hem från Napa Valley. Det är ett välkänt vindistrikt som ligger cirka en och en halv timme från San Francisco. Vädret är fortfarande helt fantastiskt - svensk högsommar och Per surar för att han har tagit med sig fel kläder för att jag sade att det bara regnar och är kallt hela tiden - och i Napa var det ännu varmare.

Vi åkte först till Francis Ford Coppolas vingård Niebaum-Coppola som han köpte med hjälp av Gudfadernfilmerna. Fast för två dagar sedan hade det döpts om till Rubicon efter sitt flaggskeppvin, ägs fortfarande av Coppola men han ska tydligen öppna något nytt i sitt namn. Hur som helst har de bytt fokus - från turistställe till snobbställe - och överallt fanns personal i vita skjortor som tog hand om en. Bilen lämnade vi ifrån oss till någon som körde iväg och parkerade. Eftersom allt var nytt även för personalen var det mesta lite rörigt. Vi tog i alla fall en vinprovning, med en kypare som var väldigt trevlig men inte visste särskilt mycket om vinerna. Kul var Coppalamuseet på övervåningen där det bland annat fanns kostymer från hans filmer, Oscarsstatyetter och mycket annat. Här är Jonas och jag.

Sen handlade vi picknickmat och åkte upp till en annan vingård - Rutherford Hill - där vi köpte vin och åt lunch i solen. När vi köpte vin fick vi med oss riktiga vinglas med deras logga på. Här dricker man inte vin i plastglas för sjutton!

Så åkte vi vidare till Mondavi, en av de mer kända vingårdarna. Där gick vi en guidad tur. Tyvärr är det inte direkt skördesäsong men vi fick se hur det gick till att producera vin och fick också en vinprovning. Det var en bra tur, även om inget av vinerna var riktigt gott. Ute på fältet arbetades det med att plocka bort skott och klippa ner grenar på vinrankorna.

Vi åkte till vårt hotell, El Bonita, och tog det lugnt ett slag. Sen gick vi längst med vägen till en italiensk restaurang där vi åt och spelade biljard.

Idag körde vi hem genom Berkeley och strosade omkring där litegrann.